De senaste veckorna har det varit mycket skriverier om databasen lexbase där man har kunnat se om grannarna har varit inblandade i brott och dömda i domstolar. Efter några dagar stängdes sajten ner efter massiv kritik, men enligt uppgifter i media ska den snart öppna igen. 

Det finns dock företag som sysslar med ännu mer djupgående granskningar av befolkningen, ett sådant är personkollen.se. Det är ett företag som vänder sig till företag som vill kolla upp arbetssökande och affärspartners och där är det inte bara eventuella domar som kollas utan en betydligt värre integritetskränkande granskning

Det som detta företag snokar reda på till sina uppdragsgivare är bla heltäckande  ekonomisk information ex betalningsanmärkningar, taxeringsuppgifter, företagsengagemang och även tidigare företagsengagemang, eventuellt namnbyte, sjukfrånvaro och körkortsinnehav. Det finns även en tilläggstjänst där även bla internet och mediesökning ingår samt kontroll av familjemedlemmar och släktingar.

Det här företaget hade omfattande information om sina tjänster innan debatten om lexbase tog fart men numera visas bara mailadressen på deras hemsida. De har dock missat att man fortfarande når den mer omfattande informationen om man har gamla länkar sparade. Hur har då media granskat detta företag en enkel googling visar endast positiva omdömen i media och att företaget år 2012 vann ett pris som framtidens innovatör av stiftelsen SKAPA där tydligen ALMI även har varit inblandande.

Ska vi verkligen tillåta att privata företag samlar in uppgifter av så privat karaktär. Många är med rätta oroade för den personliga integriteten när staten övervakar sina medborgare men staten kan vi än så länge påverka i de allmänna valen och därmed rösta fram partier som vill ha mindre övervakning när vi tycker att det går för långt. Privata företag har vi däremot ingen möjlighet att påverka en arbetslös kan inte neka att söka ett anvisat jobb för att vederbörande inte vill att privata företag ska snoka i privatlivet då blir man av med sin ersättning. Vi måste få lagar som skyddar den personliga integriteten även när det gäller företags snokande.

Länk till personkollens förstasida  http://personkollen.se/

Gammal länk som innebär att man fortfarande kommer åt informationen om företagets tjänster. http://www.personkollen.se/page/index/Tj%C3%A4nster