På min gamla blogg tog jag en gång upp problemet med att arbetslösa som kommer efter med ekonomin pga den låga ersättningen ofta har svårt att få jobb pga betalningsanmärkningar. För några veckor sedan uppmärksammade media att en tjänsteman som miljöpartiet ville anställa blev stoppad av SÄPO pga betalningsanmärkningar. Av media fick man veta att det framför allt rörde sig om studielån som mannen halkat efter med. Vi är många bland de som varit arbetslösa eller hankat runt på lågavlönade ströjobb under de senare åren som är i samma sits. Man undrar verkligen varför SÄPO stoppade mannen tror de att CSN tänker sälja skulderna till ett kriminellt MC gäng som sedan med lock om avskrivning försöker pumpa mannen på sekretessbelagd information? I och för sig är det inte helt otroligt för just CSN är den fordringsägare som det är svårast att få en just uppgörelse med, om man får bättre ekonomi och klarar av att åtminstone betala av en del.
 
Nu kommer dock signaler om att detta totala bortsorterande av ekonomiskt ruinerade människor har gått ännu längre. Har en bekant som är på väg in i fas3. Han var aktuell för en plats på gatuenheten i en mellansvensk kommun. Inte som chef med ekonomiskt ansvar utan som fas3 deltagare där kommunen får betalt för att han ska jobba gratis. Han har dock fått besked om att gatuenheten inte tar in personer med betalningsanmärkningar ens som praktikanter.
 
Det är verkligen dags för landets politiker att så snart som möjligt införa en lag som förbjuder arbetsgivare att ta kreditkontroller på folk som ska anställas. Se sedan till att flytta ansvaret för att administrera löneutmätningen från arbetsgivarna till bankerna.
 
Länk till mitt tidigare blogginlägg. http://fasan.svenskablogg.se/2012/09/29/lyxfallan-nej-a-kassan-har-inte-hojts-pa-10-ar-fallan/